Anoia

POLÍTIQUES D’HABITATGE, RESPOSTA A UNA EMERGÈNCIA SOCIAL

  • Actualitzat:
  • Creat:

TROBADA SOBRE HABITATGE I DESNONAMENTS A PIERA

El problema de l’habitatge continua estant a l’agenda política d’aquelles forces que vetllen per què ningú quedi arrossegat per la crisi econòmica, per què tothom tingui l’oportunitat de tornar a començar.
Així, el passat divendres 28 de novembre es va celebrar a Piera una trobada de companys i companyes del PSC-Anoia i una representació de la PAH-Anoia amb la regidora d’habitatge de Terrassa, Lluïssa Melgares. Terrassa ha estat una ciutat pionera en polítiques d’habitatge, sancionant els bancs que no oferien els seus actius immobiliaris per tal que ningú es quedés sense llar, donant resposta tant als desnonaments per hipoteques com per lloguer, creant una estructura de serveis que permet a les famílies afrontar acompanyades aquest dur tràngol.
Així, les claus de les accions a Terrassa són: dació en pagament, Mediació i Lloguer social, amb un paper actiu de l’Ajuntament. A la trobada es va comentar com els pisos buits són un problema per les ciutats, als veïns els pot donar mala vida (descuït de l’obligació de manteniment, impagament de quotes de la comunitat de veïns,...) i al barri no generen cohesió; un pis buit és una anomalia. Per això és necessari fer un diagnòstic, conèixer quina és la situació (per exemple amb un cens de pisos buits, rebuts de l’aigua, ...), però això no pot ser l’excusa per què els ajuntaments no es moguin per fer veritables polítiques d’habitatge.
És per això que el PSC-Anoia ha el•laborat una proposta de taxa per obertura d’expedient per sancions als pisos buits propietat dels bancs i caixes (no de particulars), la qual ja s’ha presentat com al•legació a les ordenances municipals de Piera i esperem que tingui èxit, a més d’estendre’s a altres ajuntaments.
A més, en aquesta línia de donar una segona oportunitat a les famílies, l’eurodiputat Javi López ha presentat al Parlament europeu una pregunta a la Comissió Europea sobre la necessitat d’un marc regulador d’insolvències per les persones, no només per les empreses, que permeti a les famílies un dret real a una segona oportunitat:
• Considera la Comissió que caldria fomentar un marc europeu de resolució d'insolvències, seguint l'estela del seu Recomanació de 2014.12.03, amb l'objecte de fomentar les segones oportunitats no només entre empresaris, sinó també entre persones i llars que es troben de forma honesta en aquesta situació, amb l'objecte de contribuir a la recuperació econòmica i la creació d'ocupació de qualitat i alhora lluitar contra els riscos de pobresa i exclusió social?